2 Kasım 2013 Cumartesi

Asmalardan Kadehe Yolculuk

                   Şarap kalitesini, doğru zamanda toplanan üzümlerden kazanır. Bu nedenle üzümler asit ve şeker seviyelerinin dengede olduğu zamanda toplanmalıdır. Üzümler toplanırken önemli olan kabuklarının ezilmemesidir, bu nedenle elle toplamanın en iyi yöntem olduğunu söyleyebiliriz.Diğer önemli nokta ise üzümleri sıkarken çekirdeklerini ezmemektir, çünkü çekirdekler acı bir tada sahiptirler. Üzüm sıkma işleminin sonucunda "şıra" adı verilen üzüm suyunu elde edilir. Dilenirse şıradan üzümün kabuklarını ve çekirdekleri ayrılabilir veya bir süre daha şıranın içinde bekletilebilir.
                   Bir sonra ki adım fermantasyondur (mayalanma). Fermantasyon üreticinin tercihine göre ya paslanmaz çelikten yapılmış büyük tanklarda ya da şaraba nefis bir lezzet katan meşe ağacından yapılmış fıçılarda gerçekleştirilir. Fermantasyon işleminin en önemli noktası  bu işlemin yapıldığı odanın sıcaklığıdır. Yüksek sıcaklıkta mayanın ölmesi bu işlemi sona erdireceğinden mutlaka odada soğutma sistemleri kullanılmalıdır. Fermantasyondan sonra işlemin yapıldığı kabın dip kısmında çökelti birikir. Bu çökelti; ölü maya hücreleri ve  küçük üzüm parçacıklarıdır. Bu tortu beyaz şarap üretilecekse yıllandırma işleminde bir süre daha şarabın içerisinde bırakılır.
                    Fermantasyon işleminden sonra sırasıyla klarifikasyon (durultma) ve filtrasyon  (aklama) işlemlerinden geçer. Bu işlemler bir tür süzme eylemidir, şarap tortularından iyice arındırılır, parlatılır.
                    Bir sonra ki aşama ise yıllandırma ve şişelemedir. Bazı şaraplar ( pembe, beyaz şaraplar ve hafif kırmızı şaraplar) genelde yıllandırılmadan şişelenirler ve hemen tüketilirler. Ancak kaliteli bir kırmızı şarabın kesinlikle yıllandırılması gerekmektedir. Meşe ağacından yapılma fıçılarda bekletilmesi şaraba ekstra yumuşak içim zevki, lezzet ve ağaca ait aromayı katar.
                   Şarabın şişelenme sürecinde dış dünyaya ait hiç bir şeyle temasta bulunmaması gerekir. Mantarlanıp, kapaklanan şaraplar özellikle kaliteli olanları mahzende 2 yıl ve ya daha fazla bekletilir, ve nefis tadıyla kadehlerimize ulaşır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder