5 Kasım 2013 Salı

Kırmızı, Beyaz ve Pembenin Hikayesi

                 Kırmızı şaraba rengini veren nedir? Elbette üzümün kabuklarıdır. Şarap yapımı esnasında ezilen üzümler ile birlikte çekirdekler, saplar ve üzüm kabukları da fermantasyonun gerçekleştirileceği tanka konulur  ve fermantasyon esnasında kabuklarda ki renk ve tanen üzüm suyuna karışır. Fermantasyondan sonra tankın içinde ki sıvı kısım (serbest şarap) çıkartılır. Kalan kısma basınç uygulanır ve zorlama şarap elde edilir. Bu şarap daha koyu bir renge ve daha fazla tanene sahip olur. Bu işlemler sonrasında üreticinin isteğine göre iki farklı şarap karıştırılarak, tanen oranı dengelenebilir. Daha sonra şarap durultma işleminden geçer ve meşe fıçılarda yıllanmaya bırakılır. Meşe fıçılarının maliyeti dolayısıyla paslanmaz çelik tanklarda da bu işlemi gerçekleştiren üreticiler vardır.
DipNot: Etiketinde "fıçı" kelimesi geçmeyen, yalnızca "meşelenmiştir" yazan şarapların üretiminde fıçı kullanılmadığı kesindir. Üreticilerin meşelenmiştir yazmalarından kasıt, çelik tankların içine attıkları meşe ağacı kabuklarıdır.
                  Beyaz şarapta her türlü üzümün kullanılabileceğini görüyoruz çünkü tüm üzümlerin suyu renksizdir. Yine de günümüzde üretilen bir çok beyaz şarapta beyaz üzümler kullanılır.Beyaz şarap yapım aşamasında kırmızı şarabınkinden farklı olarak; fermantasyon öncesinde üzüm suyu; üzüm kabukları ve çekirdeklerinden  (cibren) ayrılır. Böylece tanensiz ve açık renkli bir şarap elde edilir.  Beyaz şarapların çoğu yıllandırılmadan tüketilebilecek şekilde hazırlanır.
  Roze (Fransızca da pembe anlamına gelir.) şarap yapımında kırmızı şaraptaki yöntem kullanılır ancak üzüm kabukları, şıranın içerisinde daha az süre bekletilir. Üzüm suyu hafif renklendirildikten sonra yapım aşamaları beyaz şaraptaki gibi devam eder. Roze üretiminde üreticiler bir başka yöntem olarak beyaz şarabın içine bir miktar kırmızı şarap karıştırırlar.Ancak bu karışım asla gerçek Roze'nin lezzetine ulaşamaz.
DipNot: Roze şaraplarında ki meyve aromaları hızlı yok olduğundan üretim tarihi en yakın olan şaraplar, satın alırken tercih edilmelidir. Roze şarap ve beyaz şarap soğutularak tüketilmelidir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder