Damağınızda ki harmoniyi yaratacak olan hangi tat? Acı mı? Tatlı mı? Ekşi mi? Tuzlu mu? Karar veremiyorsanız önce hangi şarabı içeceğinizi belirlemeniz iyi olacaktır. Şüphesiz ki aynı kalitede ve dengeleyecek bir yemek seçimi yapmanız gerekeceğinden, alternatifleriniz biraz daralacak ve mükemmel uyumu tadacaksınız.
Seçiminiz asit seviyesi yüksek bir şarap ise yemek tercihinizi kesinlikle ekşi bir aromaya sahip tatlardan yana kullanmalısınız. Genellikle beyaz şaraplar bu gruba girer özellikle de Avustralya'da üretilenleri... Bunun sebebi beyaz şaraplarda tanen oranının düşük, asit miktarının yüksek olmasıdır.Bol sirke ve limon soslu salatalar, limon sıkılmış bir balık ızgara seçim yaptığınız bu şarabın lezzetine kendini de katar. Tatmin edici bir uyum sağlar. Beyaz Avustralya şaraplarına alternatif, bol asitli bir kırmızı arıyorsanız İtalyan şarapları beklentinizi karşılayabilir... Böylece İtalyan şaraplarının domatesli makarnayla harika gidiyor olmasının da sebebini artık biliyorsunuz.
Düşük alkollü yani fermantasyon sırasında şekerin tamamı alkole çevrilmemiş tatlı bir şarap içecekseniz... Kesinlikle yanında şaraptan daha tatlı ve baskın tada sahip bir yemek yememelisiniz. Eğer şarap yanında tatlı yemeye karar verdiyseniz ikisinin şeker oranlarını ölçmeniz gerekecek, çünkü şeker oranı yüksek şarabınızın yanlış bir yiyecek ile size acı gelmesi bile mümkün. Az şekerli tartlar bu seçiminize uygun olacaktır.
Yıllanmamış tanen içeren, oda sıcaklığında, damakta acı ve keskin tat bırakan bir kırmızıya sahipsek... Acı soslu yemekler ideal seçim olacaktır. İki farklı acı tat birbirini etkisiz hale getirir ve damağınızı yormaz. Tabi ki bu seçimi sadece kırmızı ile sınırlayamayız, acı tonlarda beyaz bir şarapta aynı etkiyi gösterecektir. Genel olarak kırmızı dememin sebebi beyaz bir şarabın normal ısıda sunum derecesi 7-9 iken kırmızı şarapta bu derece 15-17'ye kadar yükselmesidir. Şarabın sıcaklık değeri yükseldikçe içim sonrası bıraktığı acımtırak tat da o kadar yükselir. Tatlı ve az alkollü şaraplar baharatlı ve acılı yemeklerle mükemmel uyum sağlar.
Tuzlu bir yemek yiyecekseniz seçiminiz yine asit oranı yüksek bir şarap olmalıdır. Köpüklü şaraplar mükemmel uyumu sağlar, yemekte ki tuz oranını perdeler. Bu sınırlamalar dışında şarap ve yemekten ayrı ayrı ve yüksek zevk beklentisi içinde iseniz tek yapmanız gereken eşleştireceğiniz seçeneklerin doku ve yoğunluğunun birbirini bastırmayacak derece de olmasına dikkat etmektir. Bunun için size ipucunu şarabın alkol seviyesi verecektir...
Uyumlu ve dengeli ilişkileri bu şekilde yakalasa da şarabın gerçek aşkı bu tarz yemekler değildir. 4000 yıllık bir özlemi vardır. Peynir... Kendinden 4000 yıl sonra ortaya çıkan peynirle o kadar çok ortak özellikleri vardır ki bu denli uyum sağlamaları hiç şaşırtmıyor. Peynir de aynı şarap gibi üretildiği bölgenin özelliklerine sahip olur ve bekleme süresince olgunlaşır. Şarabı tatlı bir meyveyle ve peynirle ayrı ayrı deneyin, anlayacaksınız ki peynir şarabın huyunu değiştiriyor. Ona damağınızdayken, yumuşaklık ve dolgunluk kazandırıyor. Tabi ki doğru peynir ve doğru şarap seçilirse... Yumuşak peynirleri ağzınızda bıraktığı yağ tabakasından ötürü asit oranı yüksek şaraplarla tercih etmelisiniz. Hafif tatlı peynirler ile yine yarı- sek bir şarap yudumlamak şarabı ekşi algılamanızı önleyecektir. Olgun ve baskın kırmızılar, tatlı ve kuvvetlendirilmişler ile en iyi uyumu yine lezzeti baskın sert peynirler sağlayacaktır. Şaraptaki tanen oranı peynirin sertlik oranıyla paralel olmalıdır.
Şarabın yanında yenilecek şeylerin bilinmesi kadar yenilmeyecek şeyleri de bilmek, kurtarıcı olacaktır. Şarap ziyanına gerek yok.Şarabınızı asla; enginar, ıspanak, yoğurt,çikolata, zeytin gibi yiyeceklerle sunmayın. Zorunluluk hali içerisinde iseniz mutlaka ekmek gibi bir gıdayla beraber almanızda fayda vardır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder